Núria Ripoll de 9Natural Cuina explica els avantatges d’optar per aquesta nova cultura alimentària
Núria Ripoll és una de les responsables de 9Natural Cuina, una empresa que actualment dóna servei a 15 escoles de primària i a 7 escoles bressol de Catalunya, servint cada dia prop de 5.000 menús amb una idea clara: apropar els infants una nova cultura alimentària. “Donem un servei amb una matèria primera de qualitat, ecològica, de proximitat i de temporada, tot tenint en compte la sostenibilitat i la pagesia local. De fet 9Natural Cuina sorgeix del desig de donar resposta a la necessitat d’una alimentació més sana en consonància amb el medi ambient i, per tant, més sostenible”, explica Núria Ripoll.
“Volem crear una nova cultura alimentària que ensenyi als nostres fills i filles a valorar els productes de la nostra terra i que afavoreixi el consum de productes locals”
El nostre projecte és oferir un producte ecològic de proximitat i de temporada, sense precuinats ni fregits, i anar incorporant la proteïna vegetal perquè les recomanacions per part de l’OMS són cada vegada més clares sobre la prioritat de disminuir la proteïna càrnia i optar per la proteïna vegetal. Volem crear una nova cultura alimentària que ensenyi als nostres fills i filles a valorar els productes de la nostra terra i que afavoreixi el consum de productes locals, treballant directament amb la nostra pagesia”, declara els seus objectius Núria Ripoll, responsable de l’empresa 9Natural Cuina
-Qui són els vostres proveïdors? Teniu molta cura a l’hora de triar-los?
-Sí. Prèviament anem a visitar-los, a veure quina és la seva manera de produir i quina és la seva filosofia. Els de la fruita i la verdura són del Maresme, del Vallès Oriental i del Baix Llobregat. Els llegums vénen del Moianès i d’Aragó. Els làctics són del Moianès, les carns de vedella i de porc del Berguedà, el pollastre ecològic d’Osona… No tenim cap peix de piscifactoria, tots són pescats en alta mar a l’Atlàntic nord-est i ultracongelats. Els ous són també del Maresme. Intentem treballar al màxim possible amb productes que són del mateix pagès i productor o utilitzant canals de distribució propers i locals. El tema de la sostenibilitat és molt important. Avui vivim en un món globalitzat i podem tenir de tot quan volem, però això té un cost molt elevat des d’un punt de vista ecològic. Cal menjar productes de temporada i de proximitat perquè així ajudem l’economia local i perquè són més saludables, ja que no han passat per grans cambres frigorífiques i, per tant, conserven totes les propietats organolèptiques.
-Quins són els altres avantatges d’optar per una cuina ecològica?
-En el moment de formar l’empresa vam ser pioners a oferir el percentatge més gran de producte ecològic que mai s’havia donat a Catalunya, perquè hi creiem i era el nostre projecte. Crec que el futur va cap a una alimentació més sana i justa i que aquest tipus d’alimentació s’expandirà. En primer lloc, aquests productes ecològics no presenten cap producte aliè afegit, i això fa que també les al·lèrgies es minimitzin. En segon lloc, en ser productes molt saludables, no afegim al cos substàncies que no sabem si amb l’acumulació podran tenir un efecte nociu, ja que les malalties nutricionals no es desenvolupen ràpidament sinó al llarg del temps, per tant, ja partim de productes més saludables.
-Quins són els principals problemes dels aliments d’avui?
-Els pesticides, els transgènics, la carn hormonada… El problema principal és que no s’han estudiat durant prou temps per poder saber exactament quina influència poden tenir i, segurament, les conseqüències es veuran en les noves generacions. Menjar bé repercuteix sobre la salut, però com a societat no prioritzem el fet de menjar equilibradament, sinó que ens fixem només a menjar, i més ara amb la forta crisi econòmica, quan precisament els aliments més saludables són els més cars. Per aquest motiu es consumeix més quantitat de fregits i precuinats, causa de l’augment de la població obesa. Per exemple, els productes més magres són més cars que els productes amb greix: el filet de vedella és més car que l’hamburguesa de vedella.
-Quina és la resposta dels pares i de les escoles davant la vostra tasca?
–Les escoles són conscients que els productes que portem són molt saludables, d’alta qualitat i d’un gran gust i sabor. Els pares cada vegada demanen més producte ecològic i estan més conscienciats de la necessitat de donar als seus fills aliments de bona qualitat, perquè puguin gaudir d’uns menús més sans i nutritius, que els ajudin en el seu desenvolupament físic i els aportin tot el que necessiten, sense excessos. L’obesitat és un dels problemes reals dels nostres infants i aquesta ve donada per una mala alimentació, excessos de sucre, de proteïnes animals, excessos de greixos, utilització exagerada dels fregits i precuinats… Nosaltres els volem oferir uns menús en els quals podem garantir que tenim en compte tot això.
-També doneu una formació en aquest sentit als nens i joves.
-Sí, se´ls explica què vol dir ‘menjar ecològic’, quins beneficis té, perquè és millor consumir productes de temporada… Se’ls educa en els sentits, a veure els aliments com a font d’energia. Se’ls donen les pautes per ampliar el coneixement dels productes i les seves propietats. Això ho fem a partir del menú, amb una senzilla explicació dels aliments que estan a punt de consumir: d’on provenen, quines són les seves característiques, quin gust tenen, quina textura… Per això és també molt important la formació dels monitors i coordinadors que són als menjadors.
-Quins consells donaríeu als pares o mares que qüestionen els avantatges del menjar ecològic?
-Els diria que el tastin i comprovin el gust del menjar, de les fruites, de les verdures, que valorin els productes que consumeixen; ja que aquests tenen una gran influència en el nostre organisme a llarg termini. Els aconsellaria que valorin tot el vessant social d’utilització dels recursos propers i de comptar amb la pagesia local, tota la petjada ecològica i la sostenibilitat que aporten amb la compra d’aquests productes. Cal explicar als nostres fills i filles la importància dels aliments i de l’alimentació… Crear i desenvolupar una nova cultura alimentària és necessari i és un objectiu per a tots.
-Els nens i els pares dels nens noten diferències quan els nens comencen a menjar aliments ecològics?
-Sí. Els gustos són més intensos i originals, les quantitats de verdures augmenten, desapareix la ingesta de proteïna càrnia en el primer plat, no hi ha cap precuinat, el tipus de cocció varia cap a forns i guisats… Tot això genera uns menús substancialment diferents dels que estaven acostumats, en què prevalla qualitat, la diversitat, potenciar el gust per sobre de la ingesta excessiva i obsessiva. Tot això és un procés, en el qual intervenen tots els àmbits de l’educació: l’escola, la família i nosaltres mateixos.
“Cada vegada més famílies demanen menjadors ecològics i estan pressionant les grans empreses perquè vagin afegint productes ecològics”
-Com va sorgir 9Naturalcuina?
-Treballàvem en el sector i veiem que els productes que s’estaven oferint, els tipus de menús, la qualitat alimentària i el tractament que es donava als ingredients dels menús no complien els paràmetres de salut i sostenibilitat que nosaltres creiem necessaris. Vam començar a buscar productors ecològics que volguessin servir les escoles: vam començar amb un 83% d’ecològic i ara ja estem a un 94%… Gràcies a les escoles on vam començar a treballar que van valorar el nostre esforç, hem anat creixent junts amb les aportacions de totes, amb les col·laboracions i les indicacions que ens ajuden a millorar i a avançar cada dia. Ens agrada dir que som una empresa viva que cada dia varia per adaptar-se, sense perdre l’ideari fonamental… Estem il·lusionats a fomentar aquest projecte d’educació en l’alimentació en el qual fa cinc anys que estem treballant. Cada vegada més famílies demanen menjadors ecològics i estan pressionant les grans empreses perquè vagin afegint productes ecològics, però cal treballar molt més, no només afegir algun producte de tant en tant, sinó acceptar que hi ha una manera diferent de fer els menjadors a l’escola que aporta molts més valors que la simple preparació i ingesta d’aliment.