A finals de l’any, concretament en el mes de novembre del 2015, la Fundació CET10 va signar un acord amb l’Escola Lexia, un centre dedicat a l’atenció d’alumnes amb diversitat funcional (NEE) des de l’any 1970. Fruit d’aquesta cooperació amb l’Escola Lexia un grup d’alumnes d’aquest centre realitzen a la Fundació CET10 el Curs de Monitor d’Educació en el Lleure Adaptat i Exclusiu per convertir-se en monitors de suport.
“Aquesta és una iniciativa molt innovadora perquè a ningú se li havia acudit abans. Ara aquests joves tenen l’opció de convertir-se en monitors de suport i tenir més possibilitats de tenir una feina”, diu Jordi Sanchís, tutor i responsable dels cursos de CIATE de l’Escola Lexia.
Aquest matí un grup de joves de l’Escola Lexia estant reunits i molt concentrats per pensar les activitats que proposaran als nens i nenes en els seus dies de pràctiques com a monitors de lleure de suport. “El que més em preocupa -explica en David, un dels joves de Lexia- és que allò que els oferim fer els diverteixi, perquè quan un es diverteix és quan aprèn de veritat”. L’Anna Maria també té clar que un dels objectius de cada joc i activitat hauria de ser captar l’interès dels nens i nenes que són amb ella. Tots es mostren molt il·lusionats davant el nou repte: “El que m’agradaria és aconseguir empatitzar amb ells i ser capaç de donar-los una solució a allò que els preocupa”, diu l’Anna Maria. “Jo quan veig algun nen o alguna nena que està trist m’agrada preguntar-li què li passa. Jo crec que els meus consells els poden ajudar…”, afegeix la Liliana.
Reflexionant amb Ana Calvo, la seva formadora, responsable pedagògica de la Fundació CET10, han estat capaços de marcar quines han de ser les principals funcions d’un monitor:
- Saber detectar si tot funciona;
- Empatitzar amb els nens i nenes que estan a càrrec seu;
- Ser capaç de raonar amb els infants quan hi hagi un conflicte, i
- Interactuar amb els nens.
Així que tots intenten que les activitats motivin el seu grup, entre altres coses perquè alguns d’ells saben perfectament què significa no estar-ho, ja que ho han experimentat un moment o altre de la seva vida. Com destaca en Jordi Sanchís, tutor i responsable dels cursos de CIATE de l’Escola Lexia, que els coneix molt bé, són joves que, precisament per ser com són, poden aportar molt: “L’Ivan, per exemple, és un dels millors ajudants que es poden tenir”. Efectivament, l’Ivan parla amb entusiasme del grup de gent gran a qui cada setmana convida a realitzar al Parc de la Creueta del Coll activitats físiques de lleure. Ara té moltes ganes de començar a treballar com a monitor de suport amb nens i nenes de diferents edats. “Amb el curs he après moltes coses. M’agraden els infants i em fa molta il·lusió poder estar amb ells. Ja hi he treballat alguna altra vegada realitzant alguna activitat esportiva i sé que cada nen respon d’una manera diferent i que ens haurem de saber adaptar”, comenta l’Ivan.
El Centre de Formació de la Fundació CET10 va ser l’impulsor d’aquests projecte i, com a centre homologat per la Direcció General de Joventut ( a qui es va presentar aquest projecte i el va rebre i aprovar amb molt d’interès), pot titular els alumnes com a monitors.
“Estem molt contents d’aquest acord de col·laboració entre Lexia i la Fundació CET10 perquè hem trobat una bona manera d’oferir-los una sortida professional. Molts podran col·laborar amb la mateixa Fundació CET10. Les seves famílies estan encantades i tan il·lusionades com ells, que no falten cap dia a classe i estan gaudint molt d’aquesta formació. Les dues entitats tenim moltes coses en comú. Creiem en l’esport com a eina d’integració i via de creixement de les persones. Nosaltres, per exemple, hem deixat de participar en moltes competicions perquè sabem que competir per competir no aporta res. Mai juguem contra ningú, sinó amb algú. A més, creiem que aquests joves poden aportar també una visió de les coses molt diferent i enriquidora. Sovint la seva manera d’analitzar fa que et desmuntin els teus arguments”, assenyala Jordi Sanchís.
Tant l’Ana Calvo com en Jordi Sanchís destaquen que aquesta és una iniciativa molt innovadora i que a ningú se li havia acudit abans un tipus d’acord semblant. “Aquests alumnes tenen ara l’opció de convertir-se en monitors de suport i la veritat és que quan hi treballes et fan sentir molt còmode. Creiem que tots poden arribar a tenir la seva funció” – afirmen-. “Per ells l’esport és el millor que els podia passar i ara amb aquesta formació en lleure les seves possibilitats de tenir feina s’amplien encara més”.
El Centre de Formació de la Fundació CET10 va ser el gran impulsor d’aquest projecte i, com a centre homologat per la Direcció General de Joventut, el va presentar a aquest òrgan que el va rebre i aprovar amb molt d’interès, i així pot titular els alumnes com a monitors.
“M’agrada molt aquesta formació perquè, entre altres coses, hem après a gestionar la frustració. No tot es pot fer bé a la primera. Hem après que no passa res si es perd i que el més important és el respecte. La vida és saber guanyar i saber perdre, però no només saber guanyar. Això representa també tenir confiança en un mateix, que és el que volem transmetre als nens i nenes quan siguem amb ells”, conclouen l’Anna Maria i la Liliana.
Després de les pràctiques i quan finalitzi la formació, la majoria podran gaudir d’un lloc de feina que a ells també els motivi i on puguin aportar a la societat el seu valor.
Hem dic jordi, estic interesaste en rebre mes informació sobre aquesta Formacio, me la podes fer arribar al mes mail?
Bona tarda Jordi,
Pots enviar-nos un mail a [email protected] i et facilitarem tota la informació que necessites.
Gràcies pel teu interès.
Hola Claudia, moltes gràcies per contactar amb nosaltres.
Per tal de facilitar-te aquesta informació de forma més directe, t’agrairia que contactessis amb nosaltres a [email protected] o bé al 93 2783135. Estarem encantats d’atendre’t personalment.
M’agradaria rebre informacio sobre aquet curs començament y durada del curs estaria interesadisima moltisimes gracies