#ElGranrepte és allò que volen fer els adolescents en cada moment; ells són qui decideixen i organitzen el que volen fer.”
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Cet10 treia a la llum, a inicis del maig passat, ara fa 5 mesos, #elgranrepte, un projecte centrat a fomentar la participació del col·lectiu adolescent en les activitats esportives i de lleure; tot un repte, ja que aquest col·lectiu es desvincula de la majoria d’activitats extraescolars i abandona tot sovint l’activitat física quan arriba en aquesta etapa. Però #elgranrepte segueix fent camí, i ara s’inicia com a activitat extraescolar a 6è de primària i també als instituts.
Els adolescents formen un col·lectiu enganxat a les noves tecnologies, el consumisme és el seu oci i tendeix al sedentarisme. De fet, els adolescents, en aquest aspecte, només són un reflex de la societat en la qual vivim. #elgranrepte va néixer amb la intenció de promoure un estil de vida saludable i, mitjançant l’esport, millorar tant la condició física com la socialització i l’educació en els valors d’aquest col·lectiu. #elgranrepte entén la pràctica esportiva com un context d’innovació i transformació social i cultural.
“La idea va començar fent un sondeig per saber què era el que volien fer els adolescents quant a activitats de lleure i esportives, i després d’això mirar de tirar-les endavant juntament amb ells i elles fins a aconseguir que el projecte se’l fessin seu” -explica Pol Rodríguez-Rubí, coordinador de #elgranrepte-. La Fundació Cet10 em va proposar endinsar-m’hi a l’abril de l’any passat, després d’haver acabat el curs de director de lleure. Jo havia treballat en l’organització no governamental YMCA amb adolescents en perill d’exclusió i tenia clar el forat que hi havia en aquest sentit. També sentia que era important trobar unes activitats que seduïssin els adolescents. Fins a #elgranrepte sempre havia faltat un projecte on es treballés amb els adolescents des d’uns altres paràmetres”, segueix en Pol.
“El parkour és l’activitat de #elgranrepte que més èxit ha tingut.”
Després de cinc mesos de vida #elgranrepte ha madurat i ara té més futur que mai. “El clima que hem aconseguit crear és molt bo, és un clima de coneixença i intercanvi, de confiança, d’hàbits saludables, d’educació en valors de forma transversal, d’autonomia i, tot plegat, des del respecte. I en això les ganes que hi posem tots cada dia ha estat clau. Sempre hem cregut que era possible dur-lo a terme… tot i que de vegades ens entristia la falta d’afluència en alguns dels esdeveniments que havíem organitzat.”
-Com definiries el teu paper?
-Jo veig el món dels joves de manera menys institucionalitzada. Sóc un acompanyant i un dinamitzador alhora. L’adolescent necessita un tracte diferent del que es dóna als nens i nenes més petits. Jo em poso fàcilment a la seva pell. I aquest enfocament també s’ha donat a #elgranrepte i ha estat fonamental per aconseguir l’èxit, perquè els adolescents volen ser escoltats i valorats. Amb això ja te’ls guanyes. I un cop s’ha establert el vincle i se senten reconeguts, ja no hi ha cap problema. Actualment, el fet de crear grups i de dinamitzar-los està sortint sol.
-Quina és l’activitat que més ha seduït?
-Sens dubte el parkour és l’activitat de #elgranrepte que més èxit ha tingut. Per com es desenvolupa l’activitat física, però també per la filosofia que desprèn: el parkour és transgressor, cooperatiu i hi treballes superant-te a tu mateix. No és una activitat encotillada i supera la visió tradicional de les altres activitats que s’ofereixen en el món del lleure i de l’esport. El parkour és lliure i urbà, convida a fluir amb l’espai i a superar qualsevol obstacle. Tampoc hi ha un adult que domini l’activitat. De fet, els màxims especialistes no tenen més 22 anys. Hi ha una certa competició, però molt diferent de la que es dóna en altres esports: la competició passa més per sentir quins són els teus propis límits… Però #elgranrepte no és el parkour o una altra activitat, #elgranrepte es allò que volen fer els adolescents en cada moment. I això varia i ens porta a oferir activitats que trenquen amb la tradició del lleure i de l’esport, ja que ells són els grans protagonistes i decideixen i organitzen el que volen fer… Tenir aquest poder els agrada.
“No tenim activitats per a noies i d’altres dirigides als nois: nosaltres no fem aquesta distinció, perquè només veiem persones.”
-Quines altres activitats han agradat?
-Totes les activitats que tenen aquests trets que comentàvem que eren propis del parkour han triomfat, com per exemple: l’street workout, que porta el treball de gimnàs a l’exterior, la dansa urbana, l’skate… Totes aquestes activitats es poden dur a terme pràcticament a qualsevol lloc i en qualsevol moment, i a més trenquen amb el de sempre, van acompanyades de músiques transgressores, transmeten sensació de llibertat…
-Hi ha unes activitats que agradin més als nois i d’altres més a les noies?
-No hi ha diferències entre els nois i les noies. No tenim activitats que són més per a les noies i d’altres més dirigides als nois. Per a nosaltres aquesta dualitat ja no existeix. Només veiem persones. Hi ha una persona més flexible i una altra més àgil, però no fem cap distinció de gènere.
-Com va anar el Campus de #elgranrepte?
-Campus, activitat extraescolar… ja només els noms juguen en contra nostra. Un noi de 16 anys es difícil que vulgui assistir a un campus a l’estiu quan el que vol és saltar-se tot allò que està regulat. I sabent això intentem mantenir aquest vincle i posar-nos en el seu espai d’oci, però ens costa d’entrar-hi. Quan després vénen i ens coneixen s’ho passen molt bé. El Campus ens ha permès crear i consolidar entre tots un model de lleure jove diferent, inclusiu i atractiu per als i les joves. Pel que fa al grau de satisfacció dels nois i noies, la veritat és que ha estat molt bo. Molts han repetit diverses setmanes. Molts han descobert esports i activitats noves a les quals s’han “enganxat” i dins les quals han evolucionat. Altres han practicat activitats que ja coneixien i practicaven regularment, i han estat així especialistes i directors d’aquesta activitat. Ara estem posant en marxa #elgranrepte com a activitat extraescolar a 6è de primària i també als instituts i esperem tenir molt bona acollida.