S’acosta l’hora de tornar a la rutina després de les vacances. Les activitats extraescolars poden suposar un gran revulsiu per fer més agradable l’inici del curs i optar per una activitat que suposi fer exercici i esport presenta molts beneficis.
A més de ser un gran aliat en la prevenció de l’obesitat infantil, incloure algun tipus d’activitat física en les activitats extraescolars suposa altres importants beneficis per a la salut de nens i nenes.
D’aquí a pocs dies haurem de tenir-ho tot enllestit per a la tornada a l’escola. Alguns nens i nenes esperen aquest moment amb alegria i il·lusió, mentre d’altres no es mostren tan contents. Ajudarà a motivar-los ressaltar els aspectes més positius d’aquest nou inici de curs, com la retrobada amb els amics, la pràctica regular del seu esport preferit i també tot allò que aprendran. Sovint resulta molt motivador per despertar la il·lusió del que suposa l’inici del nou curs anar a comprar el material escolar deixant-los participar al màxim possible. Escollir amb ells les activitats extraescolars en funció dels seus gustos i preferències també pot ser un gran revulsiu per tornar a l’escola. Les activitats extraescolars són un complement important en l’educació dels nens, ja que els ajuden a descobrir i a aprofundir en diferents matèries, coneixements i pràctiques que d’una altra manera seria difícil conèixer i accedir-hi.
Com que són activitats fora de l’horari lectiu escolar, seria bo que els nens les escollissin en funció dels seus desitjos i preferències, tot i que els hem d’orientar i hem de procurar combinar les activitats més acadèmiques amb les més físiques i d’oci.
Totes les activitats extraescolars que impliquin moviment i exercici són molt recomanables perquè permeten compensar les moltes hores d’inactivitat física que acostumen a tenir els nens, tant a l’escola com a casa. Segons l’estudi sobre l’obesitat infantil realitzat per la Fundació Cet 10 entre els nens i nenes de diferents escoles de Barcelona, un 30% dels nens/es no presenten un pes saludable i un 49,4% dels nens/es passen entre dues i tres hores al dia davant una pantalla, sigui a l’ordinador sigui a la televisió. Un 22,4% dels nens/es hi estan fins més de tres hores al dia.
Molts experts asseguren que, si continua la disminució de l’activitat física vigent en l’actualitat, les properes generacions poden acabar tenint menys esperança de vida que la que tenim avui. En unes enquestes realitzades l’any 2008 pel Departament de Salut del govern nord-americà entre nens de 9 a 13 anys, es va concloure que el 77% havia participat en una activitat física en els 7 dies previs a l’enquesta, mentre que l’any 2011 el Centre de Control i Prevenció de Malalties (Center For Disease Control and Prevention) va concloure en una enquesta semblant que només el 29% dels adolescents d’entre 17 i 18 anys havia participat en activitats de més d’una hora de durada i un 14% no havia participat ni un sol cop en cap tipus d’activitat física d’una hora o més la setmana prèvia a l’estudi. A més el percentatge de participació en classes d’activitat física diàries era només d’un 31%.
A més de ser un gran aliat en la prevenció de l’obesitat infantil, incloure algun tipus d’activitat física en les activitats extraescolars suposa altres importants beneficis per a la salut de nens i nenes. L’exercici incrementa l’oxigenació dels teixits i contribueix a mantenir-ne la flexibilitat, tonifica la musculatura i estimula el teixit ossi.
Hi ha estudis que relacionen la pràctica regular d’esport amb l’increment del rendiment, una millor capacitat de concentració i també la qualitat de la son. L’esport contribueix també a valorar l’esforç i a guanyar confiança en un mateix. Permet als nens i nenes aprendre a cuidar-se més i a valorar el seu cos.
Hi ha estudis que estableixen que els nens i nenes amb un bon nivell de forma cardiovascular obtenen millors resultats acadèmics i que l’activitat física té un efecte positiu sobre l’aprenentatge d’algunes tasques escolars específiques.
És important que, sigui quina sigui l’activitat extraescolar, en principi no se’ls obligui o se’ls pressioni per fer-la i així vegin l’activitat com un espai de joc i esbarjo, una finestra a descobrir, aprendre i gaudir.